Moria

Na de Turkije-deal begin 2016, groeide kamp Moria uit tot het grootste, bekendste en meest overvolle kamp op de Griekse eilanden. Oorspronkelijk was Moria geen vluchtelingenkamp, maar een transitkamp. In het kamp, geschikt voor drieduizend mensen, woonde op het hoogtepunt meer dan twintigduizend mensen.

Foto van kamp Moria, genomen tijdens de missiereis van Christian Refugee Relief in februari 2020

In de nacht van 8 op 9 september 2020 brandde kamp Moria af. Op dat moment woonden er nog zo’n dertienduizend vluchtelingen in het kamp. Opnieuw moesten zij vluchten voor hun leven. In de dagen na de brand sliepen vele mensen, waaronder heel veel kinderen op straat.

Bron foto: https://www.nu.nl/buitenland/6076202/brand-uitgebroken-in-grieks-vluchtelingenkamp-moria.html
Bron foto: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/waarom-uitgerekend-op-lesbos-zoveel-vluchtelingen-zitten/

De brand heeft echter nauwelijks verandering gebracht in het lot van de vele vluchtelingen op Lesbos. Er is een nieuw kamp gebouwd, dat weliswaar ruimer opgezet is, maar waar mensen in tenten moeten verblijven. De tenten zijn niet bestand tegen de wind en de regen, er zijn geen sanitaire voorzieningen en de vele kinderen die in het kamp wonen kunnen niet naar school.

Foto van het nieuwe vluchtelingenkamp, genomen tijdens de missiereis van Christian Refugee Relief in oktober 2020

Niet alleen op Lesbos verblijven vluchtelingen, gewoon in Europa, in erbarmelijke uitzichtloze omstandigheden. Ook op de andere Griekse eilanden zoals Chios en Samos, op het Griekse vasteland en in andere Europese landen zoals in Italië worden vluchtelingen op beschamende wijze behandeld.

You broke the ocean in half to be here.
Only to meet nothing that wants you
– Immigrant


Wil je het boek bestellen? Ga dan naar: https://doneren.christianrefugeerelief.com/product/onbegrensd/